≡ Menu

Noncourt workshops 2018

Informatie over de viltworkshops op chateau Noncourt 2018

Welkom op ons chateau!

Wat is vilten

Vilten is een eeuwenoude techniek die bij toeval is ontdekt ergens in de oertijd. Mensen wikkelden vachten van hun dieren om de voeten tegen de kou en door het vocht en de wrijving ontdekten ze dat de vacht zich tot een lapje had gevormd. Dat is de basis geweest van de techniek die men vilten heeft genoemd. Het huidige vilt wordt meestal gemaakt van  merinowol met andere natuurlijke vezels zoals katoen, linnen, zijde en vlas. Ook andere wolsoorten zijn bruikbaar maar voor kleding, sjaals en hoeden is merino het fijnst. Er kan ook goed geëxperimenteerd worden met andere materialen zoals keramiek, leer, metalen om tot kunstzinnige vrije vormen en ontwerpen te komen. Bij de cursus wordt gebruikt gemaakt van merino en chiffon of pongé zijde. Verder is allerlei materiaal nodig om je product te verfraaien en je kunt daarbij denken aan kantjes, bandjes, wollen en katoenen draden, stukjes stof van natuurlijk materiaal, borduurgarens, kralen  en knopen.

FYO-feltwear geeft ook dit jaar weer workshops vilten in het prachtige chateau Noncourt. Buiten dat er workshops op aanvraag voor een bepaald weekend of data kunnen worden georganiseerd, zijn er ook een paar data vastgelegd nl: 10 t/m 16 juni en 17 t/m 23 juni. Eventueel kunnen we er ook een lang weekend van maken : donderdag aankomen en maandag terug dus van 7 t/m 11 juni en van 14 t/m 18 juni. Zoals gezegd, ben je met een groepje en wil je op een ander moment , is dat altijd bespreekbaar.

Ik geef les aan zowel beginners als gevorderden. Afhankelijk van de viltkennis van de groep, wordt er bepaald wat we gaan maken. Voor beginners denk ik aan een fijne grote zomershawl en een mooie tas en voor gevorderden aan een kledingstuk . Zelf ideeën inbrengen is altijd bespreekbaar want vilten is zo veelomvattend! Verder krijg je de tijd om diverse technieken te proberen, viltboeken te lezen en ook daar kun je technieken uithalen om te oefenen en we gaan ook de brocantes af om te zoeken naar mooie bruikbare stofjes, kantjes, bandjes, knoopjes en wat al niet meer wat je allemaal kunt gebruiken bij je vilt. Ik noem het altijd schatzoeken….voor een klein prijsje vind je de mooiste bruikbare dingen.

Rianne Vermeulen van FYO feltwear

Het programma

Yogalerares Jacky Mulder

Omdat het echt een week is om ook tot rust te komen, tijd voor jezelf te hebben, meer vanuit het principe “niks moet en alles mag”, lijkt het me fijn om de dag te beginnen met yoga. Ik heb daartoe mijn vriendin en gediplomeerd yoga/mindfullnes lerares bereid gevonden : Jacky Mulder uit Utrecht.

In de tuin ,bij mooi weer, zijn er heerlijke plekjes te vinden om met yoga de dag te beginnen.  Bij slecht weer wordt de yoga gegeven op de meditatiezolder. Daarna gaan we ontbijten, als het even kan buiten onder de eeuwenoude boom, waar je de echte Franse sfeer al proeft. Dan starten we met vilten tot aan de lunch. Na de lunch hebben we een uurtje of 2 voor onszelf. Daarna gaan we door met vilten tot aan het einde van de middag. Dan is er tijd voor ontspanning, een wandeling, lekker in de tuin zitten met een wijntje of een stadje in de buurt bezoeken. De avondmaaltijd is meestal zo rond half 8- 8 uur. Woensdag is altijd vrij, dan wordt er niet gevilt en kun je na het ontbijt erop uit. Bij aanvang van de week bepalen we met elkaar wat we gaan en willen doen. De brocantes zijn maar op bepaalde dagen en uren in de week open dus willen we daar heen moet daar tijd voor ingepland worden. De avonden mag je zelf indelen: er is geen TV maar wel ruimte om zelf nog iets in te brengen waar je goed in bent. Zo hadden we ooit iemand in de groep dit goed Tarotkaarten kon leggen en een ander die wilde de groep wat bijbrengen over het maken van goede foto’s van je werk enz. Ook zijn er spontane dansavonden ontstaan met les in de tango of de salsa. Spelletjes zijn ook aanwezig en boeken om te lezen. Kortom genoeg om de avond zo plezierig mogelijk door te komen en het geldt nog altijd: sfeer en gezelligheid maak je zelf en met elkaar!

Wat bieden wij

De afstand valt erg mee, chateau Noncourt is op nog geen 560 km van Utrecht. De route loopt via de snelwegen en provinciale wegen dus makkelijk te vinden en te rijden. Het plaatsje Noncourt sur le Rongeant is een klein gehucht met slechts 170 inwoners, er zijn geen restaurants of winkels. Dat vind je wel in de omliggende, wat grotere plaatsen op ongeveer 10 km afstand. Daar vind je ook de supermarkten, cafeetjes en de brocantes. Voor meer informatie verwijs ik jullie naar de website van het chateau: http://www.chateau-noncourt.nl/

Workshop sjaals vilten

Prijzen

Aankomst zondag vanaf 16 uur – vertrek zaterdag 11 uur . De prijs voor een week all-inn chateau exclusief de workshop is €525 bij een groep tot 10 personen. Voor meer info zie de website van chateau Noncourt. Daar komen de kosten van de workshop nog bij. Voor de workshop standaard wordt € 150 gerekend inclusief gebruik van boeken, les- en werkmateriaal zoals bobbeltjesfolie, zeep, schuurmachines, rubbel en materiaal om droog te vilten. Het is exclusief wol en zijdematerialen omdat je afhankelijk van wat je gaat maken, verschillende materialen nodig hebt. Dit gaat per 10 gram en per meter en het wordt geleverd tegen normale inkoopprijzen. Ja mag ook eigen materiaal meebrengen mocht je dat in huis hebben. Losse plukjes wol en stukjes stof voor versiering is restmateriaal en zit bij de prijs inbegrepen. Totaal voor een week chateau inclusief eten en drinken en workshop inclusief materialen, kom je ongeveer uit tussen de € 700 – € 750.

Een sjaal die ook als hesje gebruikt kan worden

Inschrijven en verder…

Mocht je belangstelling hebben voor de workshops in juni dan kun je je nu inschrijven via mailadres fyo-feltwear@live.nl  tot 13 mei. Dit in verband met de voorbereiding en het inkopen van materialen. Na de inschrijving ( zie informatie onder “contactpersonen”) ontvang je een bevestiging en informatie over de betaling, het verblijf en een materialenlijst van wat je zelf mee moet nemen. Tegen de tijd dat de workshops gaan plaatsvinden ontvang je de deelnemerslijst. Misschien is het mogelijk om met elkaar mee te rijden en zo de reiskosten te delen. Noncourt is met het openbaar vervoer te bereiken maar vergt enige planning omdat de trein in een naburig stadje stopt en je daar opgehaald moet worden.

 

 

 

Contactpersonen:

Voor algemene informatie:

Mario van Rodijnen GSM 0031624655345 –  mario@bonvivant.nl

Voor o.a. workshops vilttechnieken:

Rianne Vermeulen GSM 0031646347447 – fyo-feltwear@live.nl

Website: http://www.chateau-noncourt.nl

Facebook: Fyo-feltwear en Chateau Noncourt

Wij hopen je  te ontmoeten op onze workshops op Chateau Noncourt!!

Genieten van je eigen viltwerk!!

 

 

 

 

Volgende bericht:

Vorige bericht: